A jelenlegi magas földgáz- és villanyárak időszakában különösen megnőtt a jelentősége a megujjuló energiaforrások fejlesztésének és alkalmazásának. Az Európai Unió függetlenedni szeretne az orosz energiahordozóktól.  A termálvizek hazájaként emlegetett Magyarországon erre egy kiváló megoldás lehet a geotermikus adottságok kihasználása. 


Deák András energiapolitikai szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa a követlezőképp nyilatkozott: 


„Nincs az a támogatási politika, ami egy alacsony árszinttel szembe tudna menni. Ha alacsony a földgázár, akkor hiába adunk uniós támogatásokat vagy különböző kedvezményeket, akár adókedvezményeket ezekre a rendszerekre, nem fognak tömegesen elterjedni. Ezért én úgy gondolom, hogy most jött el ezeknek a technológiáknak az ideje, amikor beköszöntött Európában a magas földgázárak és a magas villanyárak időszaka”


Meglátások szerint az utóbbi időben nőtt az érdeklődés a geotermikus rendszerek iránt. Egyelőre azonban főként ipari üzemek állnak át, ugyanis félnek, hogy a gázhiányban az elsők között kapcsolnák le őket a hálózatról, viszont nyilvánvalóan a termeléskiesést nem akarják megkockáztatni, ezért most alternatívákat keresnek  - mondta Szita Gábor.


A geotermikus energia felhasználását illetően Izland a világ vezető országa. A lakások majdnem 90%-át így fűtik, és az áramellátásban is 25% a geotermia aránya. Magyarországon azonban a technológiának inkább kiegészítő szerepe lehet, már csak a vulkanikus tevékenység hiánya miatt is.


Magyarország kimelkedően jó geotermikus adottságokkal rendelkezik, azonban a magyar készlet hátránya, hogy elektromos áram generálására nem alkalmas, egyedül távfűtésre tudjuk felhasználni. Az áram előállításához 200-300 fokos vizekre lenne szükség, azonban a hazánkban feljövő vizek jellemzően termálhőmérsékletű vizek, azaz 70-80-90 fokosak.


A hálózatba való betápláláshoz teljesen új infrastruktúra kialakításra van szükség. A legjelentősebb magyarországi fejlesztés jelenleg Szegeden zajlik. A városban a kontinentális Európa legnagyobb geotermikus távfűtőrendszere épül, 28 ezer lakás és 500 intézmény fűtését oldják majd meg termálvízzel. A kisebb települések között például Veresegyház egy kiváló példa. Itt is vannak geotermikus energiával fűtött lakások, melyek tulajdonosai szinte semmilyen különbséget nem érzékelnek a hagyományos távfűtéshez képest. 


A termálvezetékünk 18 kilométer. A fűtési helyek száma olyan 94 körül van, de mindig emelkedik. A különböző intézményeinket fűtjük. Minket, mikor gázhiány volt, vagy bármi más, nem érintett, mert termálvízzel fűtöttünk. És fűtünk is” - nyilatkozta  a polgármester. 


A városban ráadásul nemcsak iskolákat, közintézményeket és lakásokat fűtenek a termálvízzel, hanem a rendszerre rákötöttek igazi nagyfogyasztókat is. Több gyár is átállt a megújuló energiaforrásra, például a Sanofi vagy a General Electric, de a Veresi Paradicsom üvegházait is a termálvíz tartja melegen.


Összeségében tehát nagy beruházást jelent kiépíteni a geotermikus rendszert, azonban így is sok helyen jövedelmező lehet, és a bővítésre komoly lehetőségek vannak.


Forrás: https://hu.euronews.com/