Klaszterközi együttműködések hatására Üzbegisztánban megalakul az első klaszter, amely a Sunroad nevet fogja viselni. A klaszter elnöke Shavkat Nurmatov lesz, aki jelenleg Magyarországon tartózkodik, hogy erősítsűk a klaszterek közötti együttműködést, valamint a nemzektözi színtéren való megjelenést.


Üzbegisztán napkemencéje 1981-ben épült, és Taskent városától 45 kilométerre található. A kemence a legnagyobb Ázsiában. Egy görbe tükröt, vagy tükrökből álló, parabolikus reflektorként működő tömböt használ, amely akár 3000 Celsius-fokos hőmérsékletet is képes elérni. Az üzbegisztáni napkemencét bárki meglátogathatja, aki érdeklődik a napenergia iránt, és szeretné látni a jellegzetes konstrukciót.


A napkemence által termelt hő nagyon tiszta, szennyező anyagoktól mentesnek tekinthető. Ezt az energiát különböző módon lehet felhasználni, például hidrogén üzemanyag előállítására, öntödei alkalmazásokra és magas hőmérsékletű vizsgálatokra. Az üzbég napkemencét néha Üzbegisztán Nap Intézetének is nevezik. A kemence egy összetett optikai és mechanikai konstrukció, 63 lapos tükörrel, amelyeket automatikusan úgy vezérelnek, hogy a napot egyformán kövessék, és a nap hőenergiáját a tégely felé irányítsák. A kohót először 1981 májusában nyitották meg, és 1100 méterrel a tengerszint felett található. A kemence hatalmas területet foglal el a hegyekben, és 4 összetett részegységből áll, amelyek a következők: az "Üzbegisztán napkemencéje" főépülete, a heliosztatikus mező, a koncentrátor és a gyártótorony. Az üzbegisztáni napkemencét 6 év alatt helyezték üzembe, ami azt jelenti, hogy 1981 és 1987 között épült. Az üzbegisztáni napkemencének a helyét gondosan választották ki, mert ott az év 270 napján süt a nap. A komplexumban található kis napkemence átmérője 2 méter. Az üzbegisztáni napkemencének heliosztatikus mezője jelenleg mintegy 62 heliosztátból áll, amelyeket lépcsőzetes sorrendben telepítettek. A mező összesen 12090 tükröt használ, és 1849 négyzetméteres területével a világ legnagyobb koncentrátora. A kemencei koncentrátor 10 700 tükröt használ, és a koncentrátor déli részét speciális napellenzőkkel fedik le. Az üzbég napkemencét a 6. emeleten lévő laboratóriumból irányítják az alkalmazottak, a megfigyelőhely pedig a legmagasabb ponton található.


Az üzbég napkemence Taskent régióban, Parkent városban, az Üzbég Köztársaságban található.