HU EN

Bármilyen furcsának tűnik, jöhet a negatív áramár

Bármilyen furcsának tűnik, jöhet a negatív áramár
Hamarosan olcsóbb lesz megújuló forrásból a villamosenergia, mivel a fosszilis energiával előállított áram, és a zöld áram ára most ér billenőpont közelébe.

Akár 3-5 éven belül Magyarországon negatívra fordulhat az áram ára. Ennek az oka az, hogy a villamos energiában túltermelést okozhat a napenergia iránti dinamikusan növekvő kereslet. Ennek következtében 2021-től csak BB besorolású lakóépületekre adnak használati engedélyt. Ezt csak úgy lehet elérni, ha a felhasznált energia legkevesebb 25 százalékát megújuló forrásból állítják elő.

A Kábelbarát Mérnökiroda ügyvezetője Tóth Ferenc azt gondolja, hogy az emberek arra törekednek, hogy az otthonuk nulla rezsi díjú legyen. Hamarosan olcsóbb lesz megújuló forrásból a villamos energia.

„Az egyszeri nagyobb beruházást könnyebben elfogadják az emberek, mint a hosszan tartó fenntartási költségeket. Azt szeretnék, hogy a maguk által előállított villamos energiát használhassák gyakorlatilag ingyen, akár klasszikus értelemben véve, akár fűtésre vagy használati meleg vízre”, - mondta a villamosmérnök. A villamos energia fogyasztói árának körülbelül a felét teszi ki maga az energiaár, a maradék a rendszerüzemeltetés költsége, illetve különböző járulékokat és adókat is tartalmaz.

 

„Úgy kell ezt elképzelni, mint az 1990-es években a számítástechnikai ipart. A számítógépeket eleinte nagyon drágán lehetett megvásárolni, majd lement 100 ezer forint környékére az áruk, és ott megállt. Később viszont évről évre sokkal fejlettebb, nagyobb teljesítményű eszközöket vehetünk ugyanakkora összegért. Ez igaz most a háztartási méretű, kisebb erőművek területén is. Az árcsökkenés mértéke belassult, de ugyanazon a beruházási költségen fokozatosan jobb és jobb minőségű elektromos energiát előállító rendszert tudnak telepíteni a fogyasztók”, – magyarázta Tóth Ferenc.

Ezen kívül elmondta, hogy a villamos energiát előállítani, szállítani és fogyasztani is sokkal könnyebb, mint tárolni. A túltermelés pedig komoly gondokat okozhat. Bár a hálózat rugalmasságából adódóan van mozgástér, az áramot akkor el kell fogyasztani, amikor megtermelődik.

A szakember elmondta, hogy akkor keletkezhet túltermelés, ha sok napelemes rendszer van egy hálózaton és a villamos energiát egyféle primer forrásból állítjuk elő.

 

Forrás: https://index.hu/gazdasag/2020/11/26/negativ_aramar_zold_megujulo_energia_napelem/

Képforrás: https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/ingyen-aram-energia.667998.html

https://nrgreport.com/cimke/aram

Vissza
Pályázatok
© IntroWeb | 2019 - Weboldal készítés, SEO