A 24plusz szeptember 12-i adásának fő témája az energiatakarékosság volt. Dr. Bulkai Dénes, az ArchEnerg klaszter elnöke elmondta, hogy a jelenlegi energiaválságban mit tehetünk az takarékosabb életmód érdekében. Kifejtette, hogy apró dolgokkal is nagyban csökkenthetjük a fogyasztásunkat. Külön kiemelte, hogy nagyobb energihatékony befektetések esetén mindenképp kérjük ki a szakemberek véleményét, különben belebukhatunk. 


Az elnök arról is beszélt, hogy Magyarországon, illetve Romániában is hasonló az energiafelhasználás mértéke: nagyjából egy harmada a lakossági fogyasztás, egy negyed részét a közlekedés teszi ki, illetve a többi energiát az ipar és egyéb létesítmények használják fel. Mindkét országban a lakossági felhasználás a legnagyobb mértékű, azonban kiemelte, hogy szükség esetén először ipari létesítményeket kapcsolnának le a hálozatról, ez után következne a lakosság lekapcsolása. 


A lakossági felhasználás legnagyobb részét, pontosan kétharmadát a fűtés teszi ki, tehát erre kell leginkább odafigyelnünk a jelenlegi helyzetben. Most nagyon fontossá vált a központi fűtés, azaz a radiátorok szabályozása, a nyílászárók minél jobb szigeteltsége - már ezáltal is 1-2%-kal csökkenteni tudjuk a fogyasztást. Emellett a tetők szigetelése is nagyban segítheti a fűtési igény mérséklését, akár 10%-kal is lecsökkentheti azt. 


Az teljes interjú itt visszanézhető.