Az elmúlt években Kína egyre több olyan napelemfarmot hozott létre, amit egy vízfelszín felett alakítottak ki. Ezt elsősorban azoknál a tavaknál teszik meg, amit hal- és garnélatenyészetre használnak, amivel két legyet ütnek egy csapásra: nemcsak földterületet spórolnak, hanem a tenyésztést is környezetbarát módon tudják folytatni.


A szél- és napenergia-projektek fejlesztésére és üzemeltetésére szakosodott kínai vállalat, a Concord New Energy ezúttal egy 70 MW-os erőművet telepített a Hopej tartomány Cangcsou városában - írta meg a PV Magazine


A paneleket 6-7 méter hosszú oszlopok tartják, a napelemek pedig 1 méterrel vannak a víz felszíne felett. A rendszer nemcsak áramot termel, de leárnyékolja a vizet, így az nem melegszik fel, csökken a párolgás mértéke, ezzel együtt pedig kevesebb hal pusztul el. 


Az Environmental and Energy Study Institute korábbi számítása szerint a víz felszíne fölé szerelt napelemek akár 15 százalékkal is hatékonyabbak lehetnek, mint a szárazföldi társaik, a víz ugyanis hűti őket, így nagyobb hatásfokkal tudnak dolgozni.


Forrás: www.hvg.hu