HU EN

Halastóra telepített napelemek

Halastóra telepített napelemek
A Kínában halastóra telepített napelemek sokkal hatékonyabbak a hagyományos megoldásnál. A víz fölé telepített napelemek nem csak az áram termelésének tesznek jót, de a tónak és a haltenyésztésnek is.

Az elmúlt években Kína egyre több olyan napelemfarmot hozott létre, amit egy vízfelszín felett alakítottak ki. Ezt elsősorban azoknál a tavaknál teszik meg, amit hal- és garnélatenyészetre használnak, amivel két legyet ütnek egy csapásra: nemcsak földterületet spórolnak, hanem a tenyésztést is környezetbarát módon tudják folytatni.

A szél- és napenergia-projektek fejlesztésére és üzemeltetésére szakosodott kínai vállalat, a Concord New Energy ezúttal egy 70 MW-os erőművet telepített a Hopej tartomány Cangcsou városában - írta meg a PV Magazine

A paneleket 6-7 méter hosszú oszlopok tartják, a napelemek pedig 1 méterrel vannak a víz felszíne felett. A rendszer nemcsak áramot termel, de leárnyékolja a vizet, így az nem melegszik fel, csökken a párolgás mértéke, ezzel együtt pedig kevesebb hal pusztul el. 

Az Environmental and Energy Study Institute korábbi számítása szerint a víz felszíne fölé szerelt napelemek akár 15 százalékkal is hatékonyabbak lehetnek, mint a szárazföldi társaik, a víz ugyanis hűti őket, így nagyobb hatásfokkal tudnak dolgozni.

Forrás: www.hvg.hu 

Vissza
Pályázatok
© IntroWeb | 2019 - Weboldal készítés, SEO