A rendezvény 14:30-kor vette kezdetét az SZTE Mérnöki Kar Moszkvai körúti épületében. 35 résztvevő jelent meg a helyszínen.


Az esemény megnyitójaként Dr. Bíró István Dékán Úr köszöntötte a megjelenteket, majd bemutatta a mérnöki képzésben rejlő lehetőségeket.  Az ArchEnerg Klaszter nevében Lakatosné Dr. Nemes Sarolta társelnök üdvözölte e jelenlevőket. A Szegedi Tudományegyetem 2013 óta a klaszter tagja. A tíz évre visszanyúló együttműködés során több hasonló programot is szervezett a két fél. A program a gondolatébresztés, a lakossági szemléletformálás mellett, a kapcsolatépítést, a megújuló energiákkal és az energiahatékonysággal kapcsolatban felmerülő kérdések első kézből történő tisztázásának adott teret.



Dr. Bíró István Dékán Úr előadása



Lakatosné Dr. Nemes Sarolta köszöntője


 


 


A szeminárium fő vendége, Francis Uy kanadai kereskedelmi attasé volt, aki előadásában bemutatta Kanada budapesti Nagykövetségének szervezeti felépítését és tevékenységét, ugyanakkor kitért a Magyarország-Kanada közötti kereskedelmi kapcsolatokra, üzleti lehetőségekre is. Francis Uy Magyarország, Szlovénia és Bosznia-Hercegovina kereskedelmi viszonyairól és lehetőségeiről is beszámolt.



Francis Uy kereskedelmi attasé előadása



Francis Uy kanadai kereskedelmi attasé


 



Magyarország-Kanada közötti export-import termékek



A Kanadai Nagykövetségtől Kovács-Mátyus Zsuzsanna, tanácsos asszony előadásában az „okos város” projektjeit vázolta a jelenlevőknek. Kanadában már számos jó példa fordul elő, ennek köszönhetően nagy versenyképeséggel bíró cégek is léteznek a kivitelezéshez.



Kovács-Mátyus Zsuzsanna előadása



Tájékoztató a Kanadai Nagykövetségtől


 


Az MFOI (Magyar Fejlesztésösztönző Iroda) tanácsadója Dr. Matuz János a közvetlen EU támogatásokat célzó pályázatokról tájékoztatta a résztvevőket. 



Dr. Matuz János előadása



Dr. Matuz János előadása


Az ArchEnerg Klaszter alelnöke, Szügyi György előadásában elsősorban a ma energia-válságának kihívásairól beszélt, illetve bemutatta, hogy az ArchEnerg Klaszter és az SZTE Mérnöki Kar kooperációja milyen megoldásokat kínál ebben a helyzetben. A megoldások között első volt az Energotest Kft. Európában is különleges energiahatékonysági rendszere, mely a legkorszerűbb energia-csatolási és informatikai megoldásokat testesíti meg. Az ArchEnerg Klaszter és a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara az idei év februárjától már elérhető szakkal, a térségi energetikai szakmérnök képzéssel szeretnének hozzájárulni a jövő szakembereinek energiahatékonysági és környezetbarát attitűdjéhez.



Szügyi György előadása



 


A szakirányú továbbképzés a maga nemében egyedülálló Európában. A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara három féléves oktatási programcsomagja a műszaki, agrár vagy természettudományi területen alap-, vagy mesterképzésben diplomát szerzett szakemberek számára nyitott. A képzést a learning by doing szemlélettel tervezték meg, vagyis amint a hallgató elsajátítja a komplex energetikai módszertan alkalmazásának kompetenciáját, ezután azt alkalmazni is képes lesz a gyakorlati területeken. A továbbképzés birtokában képessé válik energetikai helyzetek elemzésére, leírására és kiegyensúlyozott fejlesztési lehetőségek megtervezésére. Képes komplex, műszaki, gazdasági, társadalmi, környezetvédelmi szempontból a vonatkozó energetikai menedzsment és fejlesztés stratégiájának összeállítására, valamint a részterületeire vonatkozó cselekvési tervek, projektek kialakítására és vezetésére.


Személyi László, a Future-Now Kft.-től bemutatta, hogy egy nemzetközi munkacsapat hogyan tud hatékonyan működni, azaz milyen digitális platformokra van ehhez szükség.



Személyi László előadása



Az előadásokat a "networking" követte, mely során számos üzleti kapcsolat kilakítása indult meg a helyszínen.


Forrás: https://u-szeged.hu/sztehirek/2023-januar/tiszta-energiakrol?objectParentFolderId=19355