A Plan-net Építőipari Mérnöki Hálózati Klaszter, az Art Vital Kft., mint gesztor céggel együttműködve összejövetelt szervezett Nyíregyházán.  A klaszter negyedévente szervez benchmarking klubot, melyre neves és prominens személyeket kérnek fel előadónak. Az esemény célja a klaszterek közötti partneri kapcsolatok kialakítása, egymás közti tapasztalatcsere, illetve informálódás a sikeresebb működés érdekében. Nagy megtiszteltetésünkre meghívást kapott az ArchEnerg Klaszter is a 2023. április 14-én  megtartott negyed éves összejövetlre, melyen nem csak résztvevőként, hanem előadóként is szerepeltünk. A rendezvény üzleti vacsorával egybekötve a Széchenyi Étteremben került megszervezésre, ahol a klaszterek, cégek vezetősége különböző előadásokat mutattak be: 



  1. „Várható üzleti kilátások a magyar és a világgazdaságban 2023-ban"


Előadó: Szilvási Mihály logisztikai szakmenedzser


Előadásában bemutatta Magyarország 2022-es gazdasági helyzetét, majd prezentálta, hogy milyen gazdasági előrejelzések várhatók a 2023-as évre a gazdaság minden területére kitérve. A főbb nemzetgazdasági mutatók 2024-es évre történő becslése is bemutatásra került. Az adatok szerint 2023-ban az infláció fokozatos csökkenése várható, de az éves átlag várhatóan meghaladja a 2022. évit. Az előadás végén kitért rá, hogy mi klaszterek az idei évben milyen kockázatokkal állunk szemben.



Forrás: AZ MNB INFLÁCIÓS JELENTÉSÉNEK FŐ ÜZENETEI, 2022. DECEMBER



  1. „A hazai klaszter támogatáspolitika és a szegedi klaszterközi hálózat”


Előadó: Volford László hálózatfejlesztő, Szeged



  1. EU források, lehetőségek, az ArchEnerg Klaszter bemutatkozása


Előadó: Gonda András klaszter menedzser, ARCHENERG Nemzetközi Megújuló és Építőipari Innovációs Klaszter, Szeged


Az előadás elején bemutatásra került klaszterünk megalakulása, céljai, szolgáltatásai, majd pedig a projektjeinkről esett szó. Említésre került a nemrégiben sikeresen zárult SmartEnergy EU-s projekt, majd többek között az ICBUILD és a Greenerg-Pro is bemutatásra került. Ezek mellett a legújabb projekteket is prezentáltuk, mint a LIFE22 és a két üzbég pályázat: a SUNROAD és a FERGANA klaszterek megalapítását célba vevő programok.



  1. Klaszter tagcégek munkaellátottsága, üzleti várakozásai


Előadók: a cégvezetők


Mindemellett Végh József, az Art Vital Kft. ügyvezetője, valamint más cégvezetők által szó esett a klasztertagság helyzetéről, továbbá a hasznos információs források áttekintésére, megosztására került sor.


Ezúton szeretnénk megköszönni a Plan-net Építőipari Mérnöki Hálózati Klaszternek és az Art Vital Kft-nek a meghívást erre az igen tartalmas és hasznos eseményre!