HU EN

Lakásaink 2050-ben

Lakásaink 2050-ben
Arról hogy milyenek lesznek az otthonaink a jövőben, időről időre megjelennek különböző koncepciók. Ennek az előnye az, hogy általában a jövőbeli tervek megvalósulnak. A világon több olyan város van, ahol a 60-as, 70-es, 80-as évek jövő városának elképzeléseit egy-egy épület formájában meg is valósították.

Az NHBC Foundation, Housing Research and Guidance munkája alapján fogjuk bemutatni, hogy a mostani ismereteink szerint várhatóan milyenek lesznek az otthonaink 2050-ben.

Elsőre úgy tűnhet, hogy 2050 még messze van, de ez nem így van mivel kevesebb idő van már hátra addig, mint amennyi a rendszerváltás óta eltelt. Az otthonaink előreláthatólag nagyon mértékben fognak változni, mint az elmúlt három évtizedben. A változásokat alapvetően három tényező alakítja: demográfia, klímaváltozás és technológia.

Ha a demográfiáról beszélünk, meg kell említeni, hogy a következő évtizedekben tovább folytatódik a társadalom elöregedése. A születéskor várható élettartam növekszik, így a társadalom átlagéletkora is. Ez az ingatlanhasználatban is megmutatkozik. Életkortól függetlenül várhatóan tovább növekszik az egyszemélyes háztartások aránya és a fiatalok egyre később hagyják el a szülői házat. Éppen ezért rugalmasan változtatható méretű épületek jöhetnek létre, ami a különböző életszakaszokban lehetővé teszi – főként családi házaknál – a Lego-szerű egyszerű bővítést vagy átalakítást. Az építőiparban az előre gyártott elemek terjedése is ebbe az irányba mutat. 

A klímaváltozásnak ma is lehet érezni a hatásait és ez csak erősödni fog. Az eredeti terv az volt, hogy Magyarországon idén januártól, végül a legújabb változtatás szerint idén júliustól kizárólag a szigorúbb energiahatékonysági követelményeknek megfelelő társasházak kaphatnak építési engedélyt. A trend a világ többi országában is hasonló irányt mutat.

Emellett nagyobb szerepet kaphat az épületek tájolása, a jobb fűtési és hűtési technológiák és a közvetlen környezetnek vagy akár az épületek teraszainak / tetejének növényekkel való borítása is.

A fűtés és az áramellátás is egyre inkább megújuló energiaforrásokból történik. A tetőn elhelyezett napelemeket kiváltják a napelemes tetőcserepek és az épületek energiafelhasználásának optimalizálása is hozzájárulhat az energiapazarlás csökkentéséhez. A leendő otthonok energiafelhasználását egy centralizált platform fogja kezelni, ötvözve az elektromos fogyasztást, a fűtést, a szellőzést és a járművek elektromos töltését is. 2050-re  ez a technológia átalakítja az otthonokat energiagyűjtőkké és tárolókká.

A legnagyobb változásokat a technológiai fejlődés fogja okozni az otthonokban. Ez az energiahatékonyságnál is látható. A lakás egyre több platformon fog kommunikálni a használójával. Az okoseszközök közti kommunikáció is elterjedhet 2050-re, ami a csomagszállítást segítő okos postaládáktól kezdve az épület biztonságának növelésén át a ma is ismert, de még különlegességnek számító más okosotthonos megoldások mindennapi használatához vezet. Viszont lesznek olyanok is akik kerülni fogják ezeket a megoldásokat a, mivel tartani fognak a hackertámadásoktól. De mivel az okostelefonokkal kapcsolatos adatvédelmi aggályokat is felülírták a kényelmi funkciók előnyei,  várhatóan az otthonok többségében is alkalmazni fogják ezeket .

 

 

Ahogy az energiahatékonyságnál is látható, a legnagyobb változásokat várhatóan a technológiai fejlődés fogja okozni az otthonainkban. A lakás egyre több platformon fog kommunikálni a használójával, sőt, akár a benne lakó egészségi állapotát is monitorozhatja. 2050-re széleskörben elterjedhet az okoseszközök közti kommunikáció, ami például a csomagszállítást segítő okos postaládáktól kezdve az épület biztonságának növelésén át a ma is ismert, de még különlegességnek számító más okosotthonos megoldások mindennapi használatához vezet. Bizonyára lesznek olyanok, akik az esetleges hackertámadásoktól tartva kerülni fogják ezeket a megoldásokat, de ahogy az okostelefonokkal kapcsolatos adatvédelmi aggályokat is felülírták a kényelmi funkciók előnyei, várhatóan az otthonok többségében is alkalmazni fogják ezeket.

 

Forrás:https://www.portfolio.hu/ingatlan/20210124/milyenek-lesznek-a-lakasaink-2050-ben-466414?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

Képforrás: https://www.mirror.co.uk/news/uk-news/inside-home-2050-self-decorating--8615719

Vissza
Pályázatok
© IntroWeb | 2019 - Weboldal készítés, SEO