HU EN

Magyar-Iráni online meeting

Magyar-Iráni online meeting
Szerdán 2020.12.02-án egy online meetinget szerveztünk meg az Iráni Nagykövetség, Archenerg Klaszter és a Délalföldi Kertészek Szövetkezete között. A partnerek legfőbb célja az együttműködés megbeszélése volt, ahol az Archnerg Klaszter integráló szerepet töltött be.

A Délalföldi Kertészek Szövetkezetét 2002. november 7-én alapították, melynek 236 tagja volt. 2019. december 31-re a tagok száma már 537-re nőtt. A szövetkezet arra törekszik, hogy összefogja a Szentes és környékbeli termelőket. A kínálat nagy részét a paprikafélék alkotják. Ezen kívül paradicsommal, kígyóuborkával, fejes káposztával és kínai kellel foglalkoznak. A szövetkezet termelésének 90-92%-a zöldházakban történik. Főbb kapacitásmutatók: 60 csomagolási típus és néhány különleges csomagolás. 2014-2016 között a csomagolt mennyiség 50% -kal nőtt. Főszezonban ez naponta 17-24 teherautót jelent. A termékek nyomon követhetőségét  100%-ban vonalkód biztosítja.

https://szavazas.goweb.hu/items/domsodi_janos_keteszete

 

Az Iráni nagykövet elmondta, hogy többfelé voltak már Magyarországon és látták mennyire új és innovatív módszerek segítségével dolgoznak a termelőink. Ezen kívül, érdekelte Őket az is, hogy a szövetkezet geotermikus rendszer segítségével fűt, melyek lehetővé teszik a modern üvegházak fenntartását és üzemeltetését, így az év teljes időszakában elérhetőek a szövetkezet által termelt friss zöldségek. Irán déli területein hasonló típusú üvegházas zöldségtermesztés folyik, jelentős export bevétellel.

Az online találkozó után, a felek abban állapodtak meg, hogy a koronavírus időszaka után mindenképpen összehoznak egy személyes találkozót, ahol az iráni nagykövet és a kereskedelmi tanácsos megtekinthetik az intenzív termelési módszereket és a családi kertészetekből felépített szövetkezet rendszerét, melyet ők is szívesen alkalmaznának a területükön.  Az Iráni nagykövetség képviselőinek látogatása a földek legjobb termelőképességű időszakában április-május időszakában várható. Szó került arról is, hogy iráni szakemberek látogatnának Szentesre tapasztalatcsere céljából.

Vissza
Pályázatok
© IntroWeb | 2019 - Weboldal készítés, SEO