Az Ivano-Frankivszk városában működő Precarpathian Eco-Energy Klaszterrel jó partneri kapcsolatban állunk, ennek az együttműködésnek köszönhetően valósítottuk meg  az ünnepi eseményt. 2023. március 15.-én az 1948/49-ben történt eseményekre való tekintettel megemlékezést tartottunk, mely keretein belül az Ivano-Frankivszk városában (Nyugat-Ukrajna) található Petőfi Sándor emlékszobrot koszorúzta meg az ArchEnerg Klaszter

 

A szabadságharc mellett szerettünk volna megemlékezni a már 1 éve zajló orosz-ukrán háborúról, mely nagyban sújtja az ukrán lakosságot. Támogarásunkat és együttérzésünket szeretnénk kifejezni feléjük.

 




 







Az ukrán város 1962-ben, fennállásának 300. évfordulója alkalmából vette fel az ukrán költő, Ivan Franko nevét. Franko és Petőfi egyaránt forradalmi költészetükről ismertek, ezért Lezsák Sándor, a magyar országgyűlés alelnöke egy mellszobrot ajánlott fel Nyugat-Ukrajna fontos gazdasági és kulturális centrumának. Kligl Sándor, Szegeden élő Munkácsy-díjas szobrászművész készítette a bronz emlékművet, ami Ivano-Frankivszki Sevcsenka parkjának forgalmas sétányán található. A szobrot 2017. július 31-én avatták fel Petőfi Sándor halálának 168. évfordulója tiszteletére. 





A város vezető gazdasági ágazata az ipar, amely 15 százaléka a város teljes foglalkoztatottságának. Mintegy 536 ipari vállalat található, közöttük több mint 50 nagyvállalat. A megyeközpontban számos főiskola és egyetem található.


A békegalamb jelképével szeretnénk világraszóló békét kívánni!