HU EN

Néhány tipp a háztartási energia-fogyasztás csökkentésére

Néhány tipp a háztartási energia-fogyasztás csökkentésére
Mindennek a felvillanyozása azt jelenti, hogy fosszilis tüzelőanyag-gazdaságunkat szél-, nap-, víz-, elektromos járművekre, hőszivattyúkra és egy mesterien megtervezett elektromos hálózatra cseréljük, amely lehetővé teszi az energia kétirányú átvitelét. Saul Griffith fizikus szerint ha az egész világgazdaságot villamosítjuk, akkor a jelenleg felhasznált primer energiának kevesebb mint felére lesz szükségünk.

A fosszilis tüzelőanyagokról a megújuló energiaforrásokra, például a szél- és a napenergiára való teljes átállás 23 %-kal csökkenti az energiafogyasztást. A közlekedés villamosítása további 15 %-ot takarít meg, a bányászat és a fosszilis tüzelőanyagok finomításának megszüntetése további 11 %-ot, az épületek villamosítása 6-9 % csökkenést eredményez, a fosszilis tüzelőanyagok eltávolítása a mindennapi alapanyagaink gyártásánál további 4-5 %-ot. Ezek a számok jól reprezentálják, hogy a villamosítás hogyan eredményezi a kibocsátási hatékonyságot – ugyanannyi munkabefektetéssel és ugyanazokat az igényeket sokkal kevesebb szén-dioxid-kibocsátással érhetjük el.

  • Érdemes a saját otthonunkban a fosszilis tüzelőanyaggal működő főző- és fűtőberendezések elektromosra cserélni - például a gázfűtő helyett hőszivattyú használata, a gáztűzhely helyett pedig indukciós főzőlap alkalmazása;
  • Használd a tömegközlekedést - számos tömegközlekedési eszköz már évtizedek óta árammal működik;
  • Telepítsen megújuló energiaforrást, vagy ha ez nem megoldható, váltson megújuló közüzemi szolgáltatóhoz;
  • Csökkentse az egyéni energia-fogyasztást! - Az energiaigény nagy része olyan fogyasztási kultúra felé irányul, amely a gyors, olcsó és eldobható árukat ösztönzi. Egyéni erőforrás-felhasználásunk csökkentésével nagyobb összhangot találhatunk bolygónk regenerálódásának ütemével, és csökkenthetjük a tulajdonunkban lévő egyes tárgyak termelésébe beépített általános energiaigényt is. Ez különösen a gazdagabb országokban élő egyének esetében szükséges, akiknél magasabb az egy főre jutó energiafogyasztás. Elsődleges megoldás lehet például kevesebb ruhanemű vásárlása, ugyanakkor az élelmiszer-pazarlás csökkentése is.

Források: https://regeneration.org/index.php/nexus/electrify-everything 

Vissza
Pályázatok
© IntroWeb | 2019 - Weboldal készítés, SEO