A fosszilis tüzelőanyagokról a megújuló energiaforrásokra, például a szél- és a napenergiára való teljes átállás 23 %-kal csökkenti az energiafogyasztást. A közlekedés villamosítása további 15 %-ot takarít meg, a bányászat és a fosszilis tüzelőanyagok finomításának megszüntetése további 11 %-ot, az épületek villamosítása 6-9 % csökkenést eredményez, a fosszilis tüzelőanyagok eltávolítása a mindennapi alapanyagaink gyártásánál további 4-5 %-ot. Ezek a számok jól reprezentálják, hogy a villamosítás hogyan eredményezi a kibocsátási hatékonyságot – ugyanannyi munkabefektetéssel és ugyanazokat az igényeket sokkal kevesebb szén-dioxid-kibocsátással érhetjük el.



  • Érdemes a saját otthonunkban a fosszilis tüzelőanyaggal működő főző- és fűtőberendezések elektromosra cserélni - például a gázfűtő helyett hőszivattyú használata, a gáztűzhely helyett pedig indukciós főzőlap alkalmazása;

  • Használd a tömegközlekedést - számos tömegközlekedési eszköz már évtizedek óta árammal működik;

  • Telepítsen megújuló energiaforrást, vagy ha ez nem megoldható, váltson megújuló közüzemi szolgáltatóhoz;

  • Csökkentse az egyéni energia-fogyasztást! - Az energiaigény nagy része olyan fogyasztási kultúra felé irányul, amely a gyors, olcsó és eldobható árukat ösztönzi. Egyéni erőforrás-felhasználásunk csökkentésével nagyobb összhangot találhatunk bolygónk regenerálódásának ütemével, és csökkenthetjük a tulajdonunkban lévő egyes tárgyak termelésébe beépített általános energiaigényt is. Ez különösen a gazdagabb országokban élő egyének esetében szükséges, akiknél magasabb az egy főre jutó energiafogyasztás. Elsődleges megoldás lehet például kevesebb ruhanemű vásárlása, ugyanakkor az élelmiszer-pazarlás csökkentése is.


Források: https://regeneration.org/index.php/nexus/electrify-everything