A bokrétaünnepségen, május 13-án Pécsett avatta fel dr. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a Solar Decathlon Europe 2022 Nemzetközi Építőipari Innovációs Verseny egyetlen magyar csapata, a Lungs of the city Team (A város tüdeje csapat) által megépített energiahatékony házat. 


A SOLAR DECATHLON EUROPE  2022-ben a németországi Wuppertalban kerül megrendezésre, ahol 18 ország csapatának versenyházait értékeli a zsűri. A magyar versenyépületet az előzsűri beválasztotta abba a nyolc épületbe, mely a Solar Decathlon versenyt követően még három évig aktív részese lesz a Wuppertal-i Fenntarhatósági Mintapark bemutató tereinek, a Solar Living Lab-nek. A versenyházat a csapatnak 14 nap alatt kell újraépítenie a németországi versenyen.


A Lungs of the city Team projektje túlmutat az építészeti aspektuson, az ökológiai fenntarthatóság és a környezetpozitív építészet mellett a társadalmi felelősségvállalásra is hangsúlyt fektet. Az épületet a Pécsett maradó, egyetemet végzett fiatalok számára tervezték, akik a lakhatás mellett a saját vállalkozásukat is ezen a helyszínen működtetnék. A ház belső magja zöld környezetté formálható, és nemcsak a gazdasági megélhetést támogatja, hanem egyben ökoszemléletű egészséges életteret is ad a lakók számára. Az épületet egy üres foghíjtelekre tervezték, ezért a terület sajátosságainak figyelembevételével az északi és déli homlokzat kapott nagyobb hangsúlyt.  Az északi homlokzatot a káros anyagokat megkötő zöldfelülettel alakították ki, a déli oldalon pedig egy naptér helyezkedik el, ami a napenergiát, a passzív energiát hasznosítja, így minimalizálja a ház energiaellátását biztosító gépészeti berendezések működését. Ökológiai szempontból egy plusz energiás házról van szó, ami emisszióját tekintve nullás vagy negatív. A csapat azt tűzte ki célként maga elé, hogy ez ne csak az épület üzemeltetésére legyen érvényes, hanem az egész életciklusra, amibe az építkezés is beletartozik.


Forrás: https://www.epuletgepesz.hu/index/megujulo-energia/story/896/pluszenergias-hazzal-keszul-a-pte-mik-csapata-az-idei-solar-decathlonra