HU EN

Találkozó a montreáli főkonzul asszonnyal

Találkozó a montreáli főkonzul asszonnyal
2023.02.23-án a klaszter képviselői meglátogatták Pritz Helga Katalin főkonzul asszonyt, aki jelenleg a Montreálban Québec tartományért felel.

Pritz Helga nagykövet asszony korábban Algériában volt, most pedig Főkonzul lett Montrealban,  ő latja el francia Québec tartományt, ahol nagyjából 8,5 millió lakos él.

Québecben sokáig nem létezett külön magyar képviselet - az Ottawai Nagykövetek feleltek a térségért. A Montreali Főkonzulátus hazánk harmadik önálló, összesen pedig negyedik hivatásos képviselete Kanadában. Emiatt a konzulátus nehézségekkel áll szemben, nehezen érik el az ottani magyar lakosságot. Ebben szeretne segíteni az ArchEnerg Klaszter: magyar-québecki üzleti kapcsolatok kiépítése; az új törvénynek megfelelően bevonni őkent EU-s projektekbe, egyetemi kapcsolatok stb. ArchEnerg együttműködési megállapodásokkal rendelkezik majdnem minden közép-kelet európai országgal, valamint alapító tagjai vagyunk Üzbegisztán legelső klaszter-szervezetének. Ezekkel a kapcsolatainkkal szeretnénk hozzájárulni a szorosabb magyar-québecki együttműködések kialakításához.

Az új képviselet kiváló lehetőséget nyújt a québeci gazdasági és piaci lehetőségek jobb megismerésére, a magyar gazdasági eredmények és szereplők itteni bemutatására. Ehhez a munkához kapcsolódik a felsőoktatási és kutatás-fejlesztési együttműködés, melyet szintén szeretnénk fókuszba állítani, a kulturális kapcsolatok erősítése.  Montrealban 4 egyetem van: McGill University, Concordia University, Université de Montréal és Université du Québec à Montréal. Ezekben az intézményekben nagyjából 250,000 hallgató jár.

Számos új lehetőséget rejtenek a kialakulóban levő magyar-québecki kapcsolatok, melyeket kialakítását a klaszterünk is fontos feladatának tartja.

Vissza
Pályázatok
© IntroWeb | 2019 - Weboldal készítés, SEO