Temesvár Európa Kulturális Fővárosa 2023 nyitó hétvégéjén több mint 130 rendezvényt tartottak a bánsági nagyvárosban. Ezek szervezésében és lebonyolításában több mint 800 személy vett részt, közülük 500-an hazai, szerbiai és japán önkéntesek.


„Temesvár minden közösségével büszkélkedünk: magyar, német, zsidó, szerb, bolgár, roma, és számos mással, akik évszázadok óta és állandó konstruktív párbeszédben élünk itt” – mondta magyarul Dominic Fritz Temesvár német származású polgármestere, majd visszaváltott románra, később pedig németül is elmondta mennyire büszke, hogy Temesvár Európa Kulturális Fővárosa 2023 címet egy közösségként ünnepelhetik meg.


A projekt két évvel ezelőtt még kivitelezhetetlennek tűnt sokak számára, de a helyi közösség végig erőteljesen hitt benne. A polgármester így fogalmazott:


„Ez alatt a három nap alatt megmutattuk, hogy azok a dolgok, amelyek összekötnek bennünket, sokkal értékesebbek azoknál, amelyek elválasztanak. A város meghatározó értékei – az innováció, a multikulturalizmus és a sokszínűség – Európa-szerte láthatókká váltak


Forrás: www.transtelex.roDominic Fritz, Facebook



Temesvár lett Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban

 

 



Három napos esemény-sorozattal ünnepeltek Temesváron