HU EN

Zöld célok az uniós Helyreállítási Alapból

Zöld célok az uniós Helyreállítási Alapból
Az Európai Unió nyújtotta Helyreállítási Alap megadja a lehetőséget arra, hogy a tagállamok a koronavírus okozta járvány következményeit enyhítsék, és újra növekedési pályára állhassanak. Az uniós eszköz főként állami beruházások és reformok felgyorsítását célozza meg. Ehhez igazodva Magyarország elkészítette a Helyreállítási és Alkalmazkodási Tervét, mely a járvány gazdasági és társadalmi hatásaira reagál, emellett a zöld és digitális átállást segíti elő. A program költségvetésének meghatározó része az egészségügy, az oktatás és a környezetbarát közlekedés fejlesztését érinti.

 

Magyarország Helyreállítási Terve 2021. május 11-én benyújtásra került az Európai Bizottság számára. Az Európai Bizottság megkapta a helyreállítási alap igénybevételére vonatkozó hivatalos magyar tervet, Magyarország 7,2 milliárd euró (mintegy 2500 milliárd forint) összegű vissza nem térítendő támogatást igényel stratégiai fejlesztési projektekre az uniós eszközből a következő hat évre – közölte az uniós bizottság.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzenetében közölte, a Magyarország által végrehajtani tervezett reformok és beruházások a zöld átállás, az egészségügy, a kutatás, a digitális gazdaság, a kohézió és a közigazgatás kulcsfontosságú szakpolitikai területei köré szerveződnek.

Az uniós bizottság közleményben hozzátette: a magyar terv intézkedéseket vázol fel továbbá a fenntartható közlekedés, az energetikai átállás és a körforgásos gazdaság terén.

Elmondták, a következő két hónapban az Európai Bizottság ki fogja értékelni a magyar tervet az eszközről szóló rendeletben meghatározott tizenegy kritérium alapján. Az értékelés során azt is áttekintik majd, hogy a terv hozzájárul-e az úgynevezett európai szemeszter keretében kiadott országspecifikus gazdasági ajánlásokban azonosított kihívások mindegyikének vagy jelentős részének eredményes kezeléséhez.

Az uniós bizottság azt is megvizsgálja majd, hogy a terv értelmében Magyarország a kiadások legalább 37 százalékát éghajlatpolitikai célkitűzéseket támogató beruházásokra és reformokra, 20 százalékát pedig a digitális átállásra fordítja-e. Az értékelést követően az Európai Unió Tanácsának négy hét áll a rendelkezésére, hogy a tervre vonatkozó bizottsági javaslatot elfogadja. Ha a terv elnyeri a Tanács jóváhagyását, megnyílik az út az előtt, hogy Magyarország 13 százalékos előfinanszírozáshoz jusson. Ennek folyósítása azonban attól is függ, mikor lép hatályba az EU saját forrásairól szóló határozat, amelyet először mindegyik tagállamnak jóvá kell hagynia - közölték.

Az uniós bizottsághoz a magyar terv mellett eddig 15 tagállamtól érkeztek nemzeti tervek. Az előirányzott projektek lefedik az unió úgynevezett Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközének teljes élettartamát, azaz a 2026-ig tartó teljes időszakot.

Az uniós eszköz a tervek szerint kulcsszerepet fog játszani abban, hogy Európa megerősödve kerüljön ki a koronavírus-válságból, és a zöld és digitális átállás is megvalósuljon - közölték.

Az uniós finanszírozási eszköz a Next Generation EU nevű helyreállítási csomag középponti elemét jelentő forrás. Az eszköz 672,5 milliárd eurót biztosít a beruházások és a reformok támogatására 2018-as árakon számolva. Az összeg 312,5 milliárd euró vissza nem térítendő támogatásból és 360 milliárd euró kölcsönből tevődik össze.

Források:

https://www.palyazat.gov.hu/helyreallitasi-es-ellenallokepessegi-eszkoz-rrf

https://www.portfolio.hu/unios-forrasok/20210512/2500-milliard-forintot-igenyelt-magyarorszag-az-europai-bizottsagtol-482928

Vissza
Pályázatok
© IntroWeb | 2019 - Weboldal készítés, SEO