Kádár Péter bemutatta a „Smart Energy projektek az Óbudai Egyetemen” c. előadást



Az következő előadó Kiss Pál volt a Thermowatt Kft.-től, aki cégüket és termowatt technológiáikat mutatta be.


A THERMOWATT KFT. szabadalmaztatott innovációt használ a szennyvíz hőből történő energiatermelésre. Bemutatta az épületüzemeltetést energiaköltség szempontjából olcsóbbá tevő megoldásaikat az épületek fűtésére és hűtésére. A rendszer egy hőszivattyún alapul, amely ma már általánosan használt épületek hőenergiájának ellátására szolgál. Szolgáltatásaik közé tartozik az egyedi tervezés, a pénzügyi tervezés és az üzemeltetés ellenőrzése. Kiss Pál bemutatta a termowattos technológiák technikai hátterét is.


Hujbert Ottó a Zalavíz Nyrt.-től. bemutatta az SCWG-HU technológiát.


Bemutatta a szennyvíztelepekbe épített SCWG technológia integrálását, amely közelebb vihet minket a körkörös gazdaság megvalósításához. A szennyvíziszap SCWG feldolgozása nagymértékben csökkenti a szállítandó és lerakandó szilárd anyagok mennyiségét.


Az SCWG-HU technológia kommunális és ipari szennyvíztelepekbe történő integrálása a szén-dioxid kibocsátás jelentős csökkenése mellett megduplázhatja energiatermelésüket, és energetikailag önellátóvá teheti őket.


A Zalavíz Zrt. mintaprojektjének haszna, hogy lehetővé teszi más nedves biomasszák feldolgozási paramétereinek SCWG-HU technológiával történő meghatározását, valamint az ezek SCWG feldolgozásához szükséges berendezésméretek és reakcióparaméterek optimalizálását. SCWO és SCWG technológiájuk függőben lévő szabadalommal rendelkezik, az SCW kazán pedig engedélyezett szabadalommal rendelkezik. Az SCWG a feltárt szennyvízenergia körülbelül 70%-át képes felszabadítani, kapacitástól függően, szintézis gázként; Az SCWG-HU gyakorlatilag megkétszerezheti a szennyvíztelep energiatermelését; A 20-50% közötti hidrogéntartalmú szintézisgáz katalizátortól függően alkalmas a szennyvíztelep fajlagos szén-dioxid-kibocsátásának jelentős csökkentésére.



Csordás Antal, a Kontakt-Elektro Kft. vezető fejlesztőmérnöke mutatta be az „Üzemanyagcellás technológiákat a Kontakt-Elektro Kft.-nél”.


A Kontakt-Elektro 15 éve kezdett üzemanyagcellákkal foglalkozni. A cég első fejlesztési eredménye ezen a területen egy 100 W-os üzemanyagcellás köteg gyártása volt. A következő lépés az első verem továbbfejlesztése volt, és annak minél több összetevőjét saját fejlesztésűre cserélték. Első berendezésük egy kerekeken guruló 15 kW-os tápegység volt, amely zajterhelése és zéró emissziója miatt tökéletesen alkalmas volt koncertek, fesztiválok, filmes produkciók energiaellátására (FCPS-15 – bevezető). A Hydrogenics modulját egy rekreációs célra tervezett kishajóhoz használták, amely 15 kW-os elektromos motorral és akkumulátor-üzemanyagcellás hibrid táprendszerrel működik, ahol a hidrogénellátás 300 bar kompozit hengeres tárolórendszerrel tölthető. jövőbeli tervük egy nagyobb hajó fejlesztése a 15 kW-os kishajó alapján.


Ezt követően Várhely Tamás a GET Kft.-től bemutatta világítástechnikai megoldásait és energiatakarékos rendszerét a világítási és építőipari szektorban. Bemutatta továbbá a sporthoz kapcsolódó új technológiai fejlesztéseiket a világítástechnikában, az új LED fényforrásokat, valamint a sportteljesítmény fokozására használható legkorszerűbb számítógépes vezérlési lehetőségeket. A prototípus egyedileg szabályozható LED-lámpákat és UV-C fénycsövet tartalmaz. Az említett fejlesztések eredménye egy komplex sportvilágítási rendszer. Ez az integrált és innovatív termék egyszerre válaszol a jelenlegi világjárvánnyal kapcsolatos kihívásokra, és a legújabb világítási technológiát és vezérlési funkciókat használja, miközben optimális környezetet biztosít a sportolók beltéri tevékenységeihez is.


A Magyar Hidrogéntechnológiai Egyesület képviselői Butsi Zoltán és Dr. Tompos András tartottak előadást.


Először Butsi Zoltán mutatta be tevékenységüket és céljaikat. A Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség feltérképezi a hidrogéntechnológiák területén tevékenykedő hazai szereplők együttműködését és együttműködését, valamint belpolitikai – elsősorban energia- és közlekedéspolitikai, klímavédelmi, iparfejlesztési – tanulmányokat és stratégiai javaslatokat készít. A Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség egy Együttműködés és együttműködés projekt része a Pécsi Tudományegyetem vezetésével 11 magyarországi kutatóhelyből álló konzorciumban.


Az egyesületnek két fő területe van:


1. A hidrogéntechnológiák összefogására összpontosít
Ellátási lánc (az alkatrészektől a rendszerekig), Alkatrészfejlesztés, Rendszerintegráció, Értéklánc (a termeléstől a végfelhasználásig), Energiagazdálkodás, Oktatás
2. A szén-dioxiddal kapcsolatos technológiák
Bomlasztó, új folyamatok, szén-dioxid-leválasztás és -megkötés/hasznosítás, szintetikus üzemanyagok




 



 

A nap végén Szilasi János bemutatta a Toyota Sakura Kft.-t, különös tekintettel a Beyond Zero Stratégiára a Hidrogén szektorban.

Bemutatta a Toyota által használt techniológiák fejlődési irányát. A Toyota Beyond Zero fő célja a nagyfeszültségű akkumulátorok, hibrid rendszerek, üzemanyagcellák és jeges hidrogén általi dekarbonizáció. Sok különböző járművet mutatott be, amelyek a hidrogéntechnológiától függenek, és beszélt a specifikációikról. Előadása végén kitért arra, hogy a Toyota Magyarország egy Hidrogén innovációs központ megvalósítását tervezi Magyarországon, amely oktatási Kutatás-fejlesztési központ lenne.