Az esemény házigazdái a francia Minalogic és Tenerrdis Klaszterek voltak. Magyarországról 4 résztvevő érkezett a rendezvényre, az ArchEnerg Klaszter képviselője, illetve 3 partnercég képviselői az Omega Code Kft.-től, a Vilometric Kft.-től és a CSF-ELECTRIC Kft.-től. További résztvevők érkeztek még Belgiumból a Limburgi Tartományi Fejlesztési Ügynökségtől, a Multitel – K+F centerből, a Tweed Klasztertől, az INGESTIC-től és az Infopole Klasztertől. Olaszországból érkeztek a GAIA-tól, az Environment Park-tól és a Hal Service Spa-tól. Romániából részt vett a Danube Hub Klaszter, valamint az USH Pro Business center képviselője.


A résztvevő magyar KKV-k elérhetősége:


- Omega Code Kft. www.omegacode.hu 


Vilometric Kft.  www.vilometric.hu


CSF-ELECTRIC Kft. www.csfelectric.hu


A találkozó fő céljai a következők voltak:



  • Kapcsolatok kialakítása és erősítése a kkv-k, klaszterek és más érdekelt felek között, akik az energia, illetve a digitalizáció témakörében érdekeltek,

  • A lehetséges kapcsolatok, üzleti lehetőségek és/vagy közös együttműködések feltárása,

  • A helyi kezdeményezések, stratégiák és szolgáltatások felfedezése,

  • Egy ökokörzet létrehozásának megismerése,

  • Helyi cégek tevékenységeinek megismerése, melyek elsősorban az energiahatékonysággal és a digitalizációval foglalkoznak,

  • Előadásokon részt venni, melyek különböző módon közelítik meg az aktuális témát.


A konferencia háromnapos programot foglalt magába, mely a Minalogic és Tenerrdis Klaszterek köszöntőjével kezdődött, melyben átfogóan ismertették a tevékenységüket, valamint a projekt lényegét. A továbbiakban betekintést nyújtottak a helyi iparok tevékenységébe, cég- és intézmény látogatásokra került sor, a MIX-E kiállítás megtekintésére, a lyoni ökokörzet bemutatására, valamint számos körasztal beszélgetésre. A francia konferencia során említésre került a következő SMARTENERGY találkozó megszervezése is. Erre vélhetően június végén fog sor kerülni Olaszországban, Torinoban, ahol a házigazda az olasz Environment Park lesz.


Az esemény 2022. április 12-én reggel vette kezdetét Grenoble-ben a CEA Centerben. CEA előadásában virtuálisan körbevezettek a bemutatóteremükben. Bemutatták a micro LED technológia alkalmazásának lehetőségeit, az elektromágneses lámpák működési elvét, a BCI technológiát, mely segítségével újra tanulható a járás egy súlyos sérülést követően. Emellett bemutatták az Isybot intelligens robotot is, mely képes leutánozni a mozdulatokat, így általa egy gyártási folyamatban több ember, illetve robot munkája is kiváltható. Továbbá a kiállítás részei voltak még a Solaire technológián alapuló napelemek, illetve a vízmolekulából történő hidrogén előállítás folyamata is, melynek lépéseit, valamint a végtermék tárolását mutatták be. A délelőtti szakasz az Invest in Grenoble bemutatójával zárult, mely során megismertették a várost, valamint annak működését, tevékenységét. Grenoble egy vezető innovációs és ipari térség, ahol igen jelentős ipari tevékenység folyik, főként az energia területén. Egyik legjelentősebb tevékenység a hidrogén előállítás, valamint a hidrogén hajtású járművek létrehozása. Emellett számos üzem tevékenykedik a szélerőművek, naperőművek, akkumulátorok és az energiahatékony épületek területén is. Kiemelendők még az energiaszektorban tevékenykedő kutatóintézetek is.  A nap második felében céglátogatás volt a program, három nagy ipari létesítmény közül lehetett választani: Schneider ElectricEolas és Campagnie de Chauffage. A magyar csapat a Schneider Electric-hez látogatott el, ahol betekinthettek a nettó nulla energiaigényű épület működésébe. Az épület saját szél- és naperőművekkel is rendelkezik.


A második nap a Lyoni Kongresszusi Központban telt el a MIX-E kiállításon. Számos francia cég vett részt az eseményen, ahol a különböző energiaipari termékeiket mutatták be. A kiállítással párhuzamosan előadások is zajlottak az energia minden témaköréről. A rendezvényen 200 kiállító volt, körülbelül 6000 résztvevő, és 60 előadás hangzott el.


A konferencia utolsó napján a Digitális Régió Egyetemen kezdődött a program. A létesítmények felét a digitális szakmák képzésére, egynegyedét pedig a versenyképességi központoknak, klasztereknek és partnereiknek (a kkv-k digitális átalakulásában való támogatására) hozták létre. További negyedét pedig az ipari projekteknek szentelik, ezáltal ösztönzik az innováció jelenlétét az iparban. Bemutatték az egyetem laboratóriumait, ahol a különböző gyártási folyamatok tesztelése végezhető. A teljesen digitalizált gyárnak köszönhetően négy, cégekből, iskolákból és laboratóriumokból álló ipari konzorcium egyedülálló, magával ragadó élményt kínál: technológiai platformok, a digitalizált laboratóriumok, adatkezelés, additív gyártás, 3D nyomtatás, virtuális valóság, robotika, lézertechnológia. A következő állomás a Lyonban jelenleg építkezés alatt álló ökokörzet volt. Először a kiállítóteremben maketten mutatták be a fejlesztési terveket, majd pedig az eredeti helyszínen is szemléltették a jelenlegi állapotot. Az új körzet egy inspiráló példa egy nagyszabású, de alacsony szén-dioxid-kibocsátású városrész megalkotásában. 30 fotovoltaikus létesítmény több mint 2 MW villamos energiát szolgáltat, ami 1000 háztartás éves fogyasztásának felel meg, az intelligens hálózat pedig még fejlesztés alatt áll. Utolsó állomás a TUBÁ volt. Ez egy lyoni székhelyű élő labor, amely a digitális kultúrákra és adatpotenciálra támaszkodó városi projektek fejlesztésével foglalkozik.