A Hydrogén az egyik legdinamikusabban fejlődő terület az energetikában mely sok lehetőséget rejt az energia átmenetben,  a fosszilis energiahordozóktól való függetlenedés, és megoldást jelent a nagy kihívást jelentő energia tárolásban.


Az Olaszországi döntéshozók már 2003 óta figyelnek a hidrogén energiában rejlő lehetőségek kiaknázására, melynek köszönhetően számos start-up és innovatív vállalkozás jött létre és fejlődött.


2022. Június 29. és Július 1. között, a Clever Cluster által szervezett mission-on magyar, francia, belga szereplőknek, cégeknek lehetőségük volt meglátogatni és megismerni a hydrogén ipar területén dolgozó cégeket, mint a Hysytech   (Torino), Tecnodelta   (Chivasso), ACEA Pinerolese Industriale   (Pinerolo) és innovaív business hubokat, mint a Politecnico di TorinoIstituto Italiano di TecnologiaEnvironment Park.


A mission résztvevőinek lehetőségük volt üzleti lehetőség kialakítására az alábbi olasz cégekkel, szervezetekkel:


ACEA Pinerolese IndustrialeAMETBaglioniBlue EngineeringCriotecCVAEGEAEngieEnvironment ParkHysytechIRENIIT – Istituto Italiano di TecnologiaMCD – Micro, Channel DevicesPolitecnico di TorinoPUNCH HydrocellsRAICAM IndustrieRAMS&ETecnodeltaUniversità degli Studi di Torino


A Turini üzleti látogatás teljes programja ITT érhető el


A Smartenergy projektben résztvevő klaszter partnerek:



A Smartenergy projekt Franciaországban megtartott konferencia beszámolója ITT érhető el.