Az Üzbegisztáni Tudományos Akadémiával közösen veszünk részt a Magyar-Üzbég Startup és Kutatás-fejlesztési Program „Klaszteresedés, nemzetközivé válás elősegítése az Európai Union kívüli környezetben” elnevezésű projektben.


E célból érkezett hozzánk Nurmatov Shavkat Úr, akivel tárgyalások zajlottak az együttműködésekről, valamint különböző programokat szerveztünk neki. Többek között ellátogatott az Eli léterközpontba, Dr. Bíró István Dékán Úrral tárgyaltak az SZTE Mérnöki Kar és az Üzbég Akadémia lehetséges kapcsolatairól, látogatást tett a Klaszter Fejlesztési Irodánál is, Shavkat Úr előadást tartott a Csillebérci KFKI-ban, valamint meglátogatta a kísérleti atomaerőművet.



A program fő céljai:



  • Klaszter alapítása Üzbegisztánban

  • Üzbég partnerek megjelenítése az EU-ban

  • A hazai startup vállalatok külpiaci szerepvállalásának és hálózatosodásának folyamatos növelése

  • Az export európai piaci koncentrációjának csökkentése

  • Magyarország Közép-Ázsiai régiókkal folytatott külkereskedelmének fokozása


Az ArchEnerg egy új, eddig még nem létező dolgot próbál megvalósítani Üzbegisztánban: legelső üzbég klaszter létrehozását valósítja meg a program által. Ehhez a projekthez az ArchEnerg szerepe elévülhetetlen, hiszen mind a megvalósításban mind a kivitelezésben kulcsfontosságú szerepet tölt be. 


Az üzbég partner a tudományos és technológiai alapok megteremtését biztosítja. Elősegíti a köztársaság fenntartható társadalmi-gazdasági fejlődését, tudományos és innovációs potenciáljának, valamint a világban való versenyképességének növelését, illetve az Üzbég Köztársaság a tudomány és technológia szempontjából legfejlettebb államok szintjére emelését.


Az  Üzbegisztáni Tudományos Akadémiát 1943 novemberében alapították. Feladata az állam által meghatározott feladatok és a tudomány fontossága alapján különböző programok kidolgozása. Innovatív projekteket is támogatnak, részt vesznek a kiemelt tudományfejlesztési területek meghatározásában és fejlesztésében, valamint megoldják az alárendelt intézmények tudományszervezési és strukturális kérdéseit. 


Miért Üzbegisztánt választottuk?


Az üzbég köztársaság sürgős, kiemelt feladatának nyilvánította ki a tudományos és innovációs megoldások kivitelezését. Ennek érdekében ezeket a területeket célzó nagyszabású programokat hirdetett meg, melyek az üzbég tudományos és innovatív termékek megalkotásától a gyártásig és a megvalósításig minden szakaszra kiterjednek. A programok célja egy konkrét innovatív termék/technológia, vagy világméretű tudományos eredmény.


Üzbegisztán a körülbelül 33 millió lakosával Közép-Ázsia legnagyobb potenciális fogyasztói piacával rendelkezik. Az üzbég gazdaság az elmúlt évtizedben stabil növekedést mutat, 2009-2019 között a növekedés éves átlaga 6,8%. Mindezek mellett stratégiai megállapodás van az üzbég és a magyar kormány között. A kiváló magyar-üzbég kapcsolatnak köszönhetően e hónapban Üzbegisztánban megnyíilt a Magyar Nagykövetség is, továbbá speciális ipari zónát hoznak létre a magyar cégek számára Taskent mellett, ahol a magyar cégek különleges jogállással hajthatják végre beruházásaikat.