2020 után várhatóan 2021-ben is rekord nagyságú új naperőmű kapacitást telepítenek világszerte, az előrejelzések szerint nem is kicsit gyorsul a bővülés. Az új telepítésekben a becslések szerint  20 százalékos mértékű növekedés várható a nyersanyagok piacán kialakult tartós hiány ellenére. A korábban vártnál dinamikusabb kapacitásbővülés a következő években is folytatódhat, így az évtized közepére akár közel meg is háromszorozódhat a világszerte működő naperőművek beépített teljesítménye.


Magyarországon gyakorlatilag a teljes építőiparban, alapanyag- és szállítói kapacitás hiány volt tapasztalható az utóbbi időben. 2021-re vonatkozólag tehát, szemben az elmúlt évekkel  mind a logisztikai, mind a gyártási költségek drasztikusan emelkedtek. Szakértők szerint a lakossági és a vállalati szektorban is egyre nagyobb az érdeklődés a napelemes rendszerek vagy egyéb megújuló energia iránt. Ezért 2021-től Magyarországon minden újonnan létesülő beruházás kötelezve van arra, hogy az energia felhasználásának 25%-át megújuló energiából biztosítsa, egyébként nem kap használatbavételi engedélyt.


Európában Magyarország a napelemes rendszerek tekintetében a piac 6. helyen áll, amely amely a jövőben előnyös lehet. Azonban a magyar villamoshálózat állapota nem teszi lehetővé a kapacításbővítést. Amennyiben a hálózatfejlesztés belátható időn belül megvalósul úgy az nagy növekedést okozhat a zöldenergia-piac keresleti oldalán.


A meglepően erős 2020-as globális növekedése segített fenntartani a naperőművek dominanciáját az újonnan installált áramtermelő technológiák között is. A napenergia részaránya a globális villamosenergia-termelésben 0,5 százalékponttal 3,1 százalékra emelkedett, miközben a termelés közel 70 százalékát továbbra is a fosszilis és nukleáris erőművek szolgáltatják. A fotovoltaikus technológia versenyképessége tovább javult tavaly: miközben a kapcsolódó költségek minden szegmensben csökkentek, a földgáz-, szén- és nukleáris alapú termelés költségei emelkedtek. A nagy napelemparkok már gyakorlatilag minden beruházási esetben felülmúlják a fosszilis technológiákat, beleértve az energiatárolóval kombinált, a csúcsigények kielégítésére alkalmas naperőműveket is.



 


Forrás:


https://www.portfolio.hu/global/20210811/magasabb-fokozatba-kapcsol-a-napenergia-terjedese-496066