Tungsram- iLex Innovációs Piactér karácsonyi rendezvény – 2021.12.16 
Szervezése az Ilexel és az Archenerg Klaszerrel közösen történt.




 


A rendezvény célja a Tungsram-iLex innováció 2021-es évének összefoglalása és az Archenerg Klaszter által nyújtott lehetőségek a Smartenergy projekt bemutatása és a magyar S3 stratégia bemutatása és jelentőségének átadása volt a részvevőknek.


Díjátadásra is sor került, azoknak a személyeknek/cégeknek a díjazása, akik a legnagyobb szerepet játszottak a piactér fejlődésében.


A ceremóniát 2021. december 16-án 12 és 15 óra között élőben közvetítették a Microsoft Teams online platformján.


A rendezvény hibrid rendszerben zajlott, a résztvevők személyesen és online is csatlakozhattak.


Az online résztvevők listája:
Olajos László (Valorem Stúdió), Szegedi Zsolt, Péter Szabolcs, Szabó András Viktor, Rácz Gréta, Pekárik János (PMT Szerszámgép Kft.), Nagy István (MaxFlow), Mészáros Gábor, Lefánti Gábor (Tungsram), Kaszás Anikó, Fábián Gábor, Miklós Imre, Dr.Pethő Árpád, Brettyán-Nikandish, Adrienn, Makray-Rózsás Árpád, Dr.Szabó Tamás, Miklós Tímea (ArchEnerg Klaszter), Mastyernák Ödön
Az ünnepség pillanatai:
1. 12:00-12:30 A rendezvény elején dr. Pongrácz Ferenc szólt néhány szót, majd dr. Ritter Mariann évértékelője következett. Bemutatta a piactér 2021-es sikereit:
• 52 rendezvényt tartottak;
• 80 új hallgató végzett sikeresen a Selye János Egyetem innovációs menedzsment szakán;
• Innovációs versenyeket szerveztünk a Zalavízzel és a Green Generations Alapítvánnyal együttműködésben;
• Megkezdődött a saját arculatunk kialakítása;
• Részt vett a Design Weeken;
• Létrejött a zöld innovációs piac is;
• Az IPCEI CIS projekt nagy sikert aratott, európai innovációs platformot hozott létre;
• Jelenleg 250 tagvállalat van a piacon;
• A hálózatépítés megkezdődött.


2. 12:30-12:50 Molnár Csaba bemutatta az elkészült Magyar Innovációs Webáruházat.


3. 12:50-13:10 Az ArchEnerg Klaszter és az IKOSZ képviseletében dr. Bulkai Dénest, dr. Szengál Piroska és Gonda András meghívást kaptak a színpadra egy beszélgetésre. A fő téma a magyarországi vállalkozásfejlesztés, illetve a klaszter lehetőségei voltak, hogyan tudjuk támogatni a magyar kkv-kat, cégeket nemzetközi projektjeink keretében, mint például a később bemutatott SmartEnergy projekt.



 


 

A díjátadót követően bemutatásra került a magyar S3 stratégia.
Az S3 egy olyan szakpolitikai eszköz, amelyet először alkalmaznak az Európai Unióban a 2014-2020 közötti időszakban. Az új stratégia a 2021-2027 közötti időszakot fedi le, és az uniós pénzügyi tervezési ciklusban az intelligens szakosodási stratégiák várhatóan hozzájárulnak az EU azon szakpolitikai céljához, hogy
„intelligensebb Európa”, valamint a regionális gazdaságok fejlesztése, valamint az ipari átalakulás és digitalizáció. a strukturális alkalmazkodás megerősítésére. Az Európai Unióban Magyarország jelenleg feltörekvő innovátorként van jelen a tagállamok csoportjában az Európai Bizottság által évente összeállított Európai Innovációs Eredménytábla (EIS) szerint. A cél az, hogy az innovációs ökoszisztéma értékteremtő képességének és a vállalati szektor termelékenységének növelésével 2030-ra felzárkózzunk Európa nagy innovátoraihoz.
A cél elérése komplex gazdaságfejlesztési koncepciót igényel: a sikerhez a források folyamatos növelése mellett az uniós és hazai támogatások eredményorientált, hatékonyabb tervezése és felhasználása is szükséges.
Változás a korábbi stratégiához képest, hogy az innovációs terület mellett az infokommunikációért és üzletfejlesztésért felelős kormányhivatal is aktívan részt vett az új S3 tervezésében.



 


Az ITM három helyettes államtitkára továbbra is együtt dolgozik a stratégia megvalósításán. Az S3-ban 8 nemzetgazdasági prioritás azonosítja azokat az intelligens szakosodási irányokat, amelyekhez az erőforrások koncentrálása és a KFI fejlesztések ösztönzése jelentős versenyelőnyt biztosíthat Magyarországnak.
Ezen túlmenően az S3-ban két horizontális prioritás olyan képességfejlesztési és üzleti környezet korszerűsítési célokat fogalmaz meg, amelyek támogatják a nemzetgazdasági prioritások hatékony megvalósítását. A 2021–2027-es programozási ciklusban támogatásban részesülő pályázatoknak hozzá kell járulniuk a prioritások célkitűzéseihez.


5. 14:00-14:30 Takács Tamás, az NKFIH munkatársa A Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégia 2021-2027 címmel tartott előadást, melyben az S3 stratégia jelentőségét taglalta Magyarország szemszögéből.


6. 14:30-14:40 Mestyanek Ödön az Archenerg Klaszter képviseletében bemutatta a klasztert és a SmartEnergy projekteket és az S3 stratégiához kapcsolódó lehetőségeit. Bemutatta a cégeknek a lehetőségeket és azt a rendszert, hogy miként csatlakozhatnak a missziókhoz, bővíthetik üzletüket és új partnerekkel kerülhetnek kapcsolatba Olaszországból, Franciaországból és Belgiumból.



 


7. 14:40-15:00 Jakab Dávid az Omega Code Kft.-től. a digitalizáció és a mesterséges intelligencia fontosságáról beszélt a vállalati szektor szemszögéből.