A program célja volt, hogy népszerűsítse az építészek, várostervezők, erdőgazdálkodások számára a drónos felméréseket. Az innovatív felmérések kiválóan szolgálják az építészeti tervezést és a városfejlesztést is. A hőkamerás drónos felmérések segítségével pontosan azonosíthatók a hőszigetelési hiányosságok és az egyes területek hőmérsékleti eltérései.


A konferencia résztvevőit Szügyi György villamosmérnök, közgazdász köszöntötte és hangsúlyozta a jövő technológiáinak fontosságát, ami az ipari és a piaci szereplőket folyamatos tanulásra ösztönzi. Külön öröm számára, hogy ez a mentalitás a verseny egyik alappillére napjainkban, és mint mondta, jó látni, hogy a jövő lehetőségei iránt sokan mutatnak érdeklődést.


A köszöntő után Márkus Lőrinc, az AirScan vállalkozás képviselője adott elő. Tapasztalatait többek között speciális drónos felmérések kapcsán osztotta meg a résztvevőkkel. Előadásában egy komplex hőkamerás felmérést mutatott be Budapest VI. és VII. kerületéről, amelyet csapata másik oszlopos tagjával, Bene Mátéval együtt hajtott végre.


A felmérésük célja a különböző felületek (aszfalt, zöldfelület, park stb.) hőkibocsátásának vizsgálata volt. A készített hőképekről le lehet mérni (tized pontossággal) az adott mérési pont hőmérsékletét, így alkalmassá válik különböző összehasonlítások, mérések elvégzésére és tervezési következtetésekre.


Az innovatív mérési technológiák bemutatása után a program kitért a regionális energiahatékonyságtól a térség energetika EU-s elvárásaitól a műszaki, üzleti, gazdasági és humán megoldásokra is. Szügyi György villamosmérnök, közgazdász az IKOSZ – Innovatív Klaszterek Országos Szövetségének képviseletében ebben a témában adott elő.


A regionális energiahatékonyság kulcsfontosságú az Európai Unió (EU) 2030-as klímacéljainak elérése szempontjából. Ezért ambiciózus célokat tűzött ki az energiafelhasználás csökkentésére, a megújuló energiaforrások arányának növelésére és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére. A célok eléréséhez régiókra szabott, átfogó stratégiát és cselekvési tervet szükséges kidolgozni.


Szügyi György előadásából megtudhatták az érdeklődők, hogy ezek az ambiciózus elvárások a következők. 2030-ra 32,5%-kal kell csökkenteni az energiafelhasználást az EU 2007-es szintjéhez képest. Továbbá az EU energiafelhasználásának legalább 32%-át megújuló energiaforrásokból kell biztosítania. Ami pedig ezek között a legfontosabb, hogy 2050-re az EU klímasemlegessé kell váljon.


Ezeknek az elvárásoknak a teljesítéséhez egy Európában a maga nemében egyedülálló szakirányú továbbképzés is zajlik, ami az ArchEnerg Klaszter és az SZTE Mérnöki Karának közös kezdeményezése. A 2023 februárjától elérhető szakkal, a térségi energetikai szakmérnök képzéssel hozzájárulnak a jövő szakembereinek környezetbarát attitűdjéhez.


A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara három féléves oktatási programcsomagja a műszaki, agrár vagy természettudományi területen alap-, vagy mesterképzésben diplomát szerzett szakemberek számára nyitott. A képzést a „learning by doing” szemlélettel tervezték meg, vagyis amint a hallgató elsajátítja a komplex energetikai módszertan alkalmazásának kompetenciáját, ezután azt alkalmazni is képes lesz a gyakorlatban. Az energiahatékonysági vizsgálatok szervezésétől a közös problémamegoldásig mindenről hallhattunk projekt példákat. A térségi szakmérnökök képessé válnak energetikai helyzetek elemzésére, leírására és kiegyensúlyozott fejlesztési lehetőségek megtervezésére. Képesek komplex, műszaki, gazdasági, társadalmi, környezetvédelmi szempontból a vonatkozó energetikai menedzsment és fejlesztés stratégiájának összeállítására, valamint a részterületeire vonatkozó cselekvési tervek, projektek kialakítására és vezetésére, és energiahatékonysági beruházások ösztönzésére.


Az esemény zárásaként Prof. Dr. Bíró István, az SZTE Mérnöki Kar dékánja kiemelte, hogy a regionális energiahatékonyság javítása összetett feladat, amely átfogó stratégiát és cselekvési tervet igényel. A fenti megoldások kombinációja hozzájárulhat az EU 2030-as klímacéljainak eléréséhez, amihez az SZTE Mérnöki Kara és a térségi energetikai szakmérnök szakirányú továbbképzése is hozzájárulhat.


 


Forrás: Kovács-Jerney Ádám


SZTE drónos felmérés

Drónos felmérés az okos várostervezéshez – jövőbe mutató előadások az SZTE Mérnöki Karán
Képek száma: 19 db