Az Archenerg Klaszter nem titkolt célja, hogy az elektromos járművek jelenlegi és leendő használói jobban megismerjék az elektromos járművek előnyeit, valamint reflektorfénybe szeretnék állítani az e-járművek térnyerésének fontosságát. Az elektromos mobilitás az elmúlt években jelentősen fejlődött, és egyre népszerűbbé vált világszerte.


Az elektromos autók számos előnnyel rendelkeznek a hagyományos belsőégésű motorral hajtott autókkal szemben:  • Zöldebb: Az elektromos autók nem bocsátanak ki károsanyagot, ami hozzájárul a levegő- és a környezetszennyezés csökkentéséhez.

  • Olcsóbbak: Az elektromos autók üzemeltetése olcsóbb, mint a hagyományos autóké, mivel az elektromos áram olcsóbb, mint a benzin vagy a gázolaj.

  • Csendesebbek: Az elektromos autók csendesebbek, mint a hagyományos autók, ami kevésbé zavarja a környezetet.


A technológiai fejlődésnek köszönhetően az elektromos autók hatótávolsága és töltési ideje is javulni fog, ami még vonzóbbá teszi majd őket a vásárlók számára. Az e-mobilitás jövőben növekedéséről és jelenlegi tapasztalatokról egy kerekasztal beszélgetés keretében: Magyarósi Csaba, videóblogger, Balogh Szabolcs, ügyvezető, MVM Mobiliti Kft., Hényel Ágoston, vezérigazgató, Hellovello Zrt., Jakab Dávid, mesterséges intelligencia szakértő, illetve Dr. Nagy Gyula a mikromobilitás-kutatócsapat tagja, az SZTE egyetemi adjunktusa az Archenerg Klaszter részéről és Dr. Hajnalka Zsolt, közgazdász osztják meg gondolataikat.


Az e-mobilitás egyre inkább meghatározza a jövő közlekedését. A technológiai fejlődésnek és a kormányzati támogatásoknak köszönhetően az elektromos autók egyre népszerűbbé vállnak, és egyre nagyobb mértékben járulnak majd hozzá a fenntarthatóbb közlekedés megvalósításához. Az e-mobilitási napon a Fenntarthatóság Sátorban, a gyerekeknek kézműves foglalkozásokat tartanak fenntartható anyagokból, GyeviArt Kulturális Egyesület által. A Hati Garage jóvoltából elektromos kisautók tesztvezetésével ismerkedhetnek meg a gyerekeke a jövő közlekedésével. A Hellovelo Zrt. a Pedelec elektromos rásegítésű kerékpárokkal rövid élménytúrára hívja a rendezvény résztvevőit. A villanyautók szerelmeseit, pedig a TESLA Magyarország, és Porsche Szeged jóvoltából tesztvezetésen vehetnek részt.


A program további támogatói az MVM Energetika Zrt., az Algyői Generációk Egyesülete, Archenerg Klaszter, Hellovelo Zrt., Hód Plast Kft., Levendula Hotel Algyő, Porsche Szeged, és a TESLA Magyarország.