A számtalan együttműködés alapjairól


A számtalan együttműködés alapjairól először az Archenerg Klaszter elnökét kérdeztük, hogy elhelyezze a kapcsolatot az együttműködések horizontján. A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar tovább bővítette tavaly májusban kötött együttműködését a kínai NingboTech Egyetemmel. Megállapodásuk szerint közös kutatóintézetet hoztak létre, mely az oktatói-hallgatói mobilitást is megkönnyíti. 


– A NingboTech University, ahogy a neve is mutatja, egy műszaki egyetem Ningboban. Kínai léptékkel akkora, mint egy „kisváros”, ugyanakkor lakossága vetekszik Magyarország teljes népességével. A NingboTech University 2023 áprilisában keresett meg bennünket, hogy szeretnének együttműködni. Mi több, egy közös, virtuális kutató-fejlesztő intézetet létrehozni – nyilatkozta az együttműködés kezdeteiről Prof. Dr. Bíró István, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának dékánja és az Archenerg Klaszter elnöke.


A NingboTech Egyetemet 2001 júniusában alapították meg a kínai Zhejiang Tartományban. Az intézmény fő filozófiája az „Oktatás a tanulók fejlődéséért”. Így a vezetés célja amellett, hogy a tehetséges hallgatók magas minőségű oktatását elősegítsék, hogy ők maguk is Kína top 100 egyeteme közé tartozhassanak.


A szegedi mérnökképzés művelői még 2023 májusában kötöttek együttműködési megállapodást a NingboTech University School of Materials Science and Engineering-el, azaz a NingboTech Egyetem Anyagtudományi és Mérnöki Iskolájával. Ennek értelmében létrehozták a Kínai-Magyar Közös Korszerű Technológiák Kutatóintézetét. Ennek fő profilja a fotovoltaikus, tűzálló és energiatároló anyagok, valamint azok alkalmazási lehetőségeinek kutatása. Amiben az Archenerg Klaszter elnöke élen jár. A 2024 májusában aláírt „Kiegészítő megállapodás a Szegedi Tudományegyetem és a NingboTech University közötti személycseréről” lehetővé teszi, hogy a kínai partnerek és szegedi Mérnöki Kar oktatói és hallgatói tanuljanak, kutassanak egymás intézményeiben.


További együttműködések a megújuló energiák fókuszban


A nyár folyamán kötött további együttműködés kezdeteiről pedig Lakatosné dr. Nemes Sarolta, az üzbég szakmai tagozati elnök osztotta meg a részleteket.


–  A Hohhotban eltöltött, mintegy 2 hét alapvetően a megújuló energiáról szólt és napi kétszer 3 órás szemináriumokat tartalmazott kínai professzorok és nagyvállalkozók előadásaira épülve, illetve két alkalommal helyszíni projektlátogatásokra mentünk - nyilatkozta az Lakatosné dr. Nemes Sarolta, az üzbég szakmai tagozati elnök. 


A szakmai egyeztetés része volt a meghívott professzorok országainak bemutatása megújuló energia szempontjából. A legnépesebb delegációt az üzbégek, az indonézek és a tadzsikok adták, Bangladesből, Pakisztánból, Iránból, Mongóliából. Európából mindössze az Archenerg Klaszter képviselői voltak jelen a szakmai egyeztetésen. A klaszter képviselője Lakatosné dr. Nemes Sarolta, az üzbég szakmai tagozati elnök összesen öt megállapodást írt alá. A megállapodások közül kétoldalú megállapodás született az Islam Karimov nevét viselő Taskhenti Műszaki Egyetemmel, és még két üzbegisztáni egyetemmel ezt követően pedig háromoldalú megállapodás született egy kínai egyetemmel és az üzbég energetikai minisztérium intézetével.


Gyümölcsöző egyeztetés Szegeden


A megállapodások koronáját pedig egy gyümölcsöző találkozó zárta a hét közepén Szegeden. Prof. Dr. Bíró István, az Archenerg Klaszter elnöke, és Joy Tsao, aki Csongrád-Csanád Vármegyét képviseli kínai kérdésekben egy hatalmas óriás beruházás képviselőivel egyeztetett a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán. 


A szerdai egyeztetésen a kínai Beijing Wingain Machinery & Electronics Co képviselőivel zajlott az egyeztetés. A Wingain Európa Gépészeti és Kereskedelmi Kft. Magyarországon is gyártásra, valamint nagykereskedelmi árusításra készül, székhelyét a csongrádi ipari parkban jegyeztette be. Az ipari park célja a „a fejlett, környezetbarát technológiai folyamatokat képviselő ipari tevékenység, továbbá nagy és kisvállalatok telepítése”.


A cég napelemekhez is fontos alkatrészeket gyárt de például automata vezérlőberendezésekkel is foglalkozik. Az egyeztetés céljai között olyan fontos dolgok is felmerültek, mint az akadémiai tudásátadás, tudományos kutatói és szakmai együttműködés.

Határon átívelő innováció
Képek száma: 13 db