A Nemzeti Tudománypolitikai Tanács véleményének kikérését követően a Kulturális és Innovációs Minisztérium kihirdette a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap (NKFI Alap) 2024. évi Programstratégiáját. A Startégiát Csák János kulturális és innovációs miniszter jelentette be.


 


Csák János kulturális és innovációs miniszter bejelentette: 2024-ben 147 milliárd forint értékben lesznek meghirdetve új innovációs és kutatási pályázatok az NKFI Alapból. Az NKFI Alap 2024. évi Programstratégiája összesen 176,263 milliárd forint keretösszeggel tesz javaslatot pályázatok meghirdetésére, illetve kezelésére, amelyből a 2024-ben az új pályázatokra szánt keretösszege 147 milliárd forint.


Az NKFI Alap 2024. évi Programstratégiája ezzel együtt is jelentős forrásbővülést hoz a tavalyi mintegy 80 milliárdos kerethez képest, új lendületet adva a Neumann János Program (NJP) megvalósításának. A Programstratégiában bejelentett programok hozzájárulnak a Kulturális és Innovációs Minisztérium azon fő KFI szakpolitikai célkitűzéséhez, hogy Magyarország 2030-ra a világon a legjobb 25, Európában pedig a legjobb 10 innovátor ország közé kerüljön.


A 2024. évi Programstratégia három területen teljesíti ki az innovációs támogatási rendszert:


Az első, hogy a vállalati innovációs programok immár valamennyi vállalattípus számára elérhetők, így a startupok, spinoffok és kkv-k mellett a nagyvállalatoknak is kínálnak állami támogatási lehetőségeket. Ennek egyik fő jelentősége, hogy valamennyi vállalati innovációs programmal szemben elvárás az egyetemekkel, kutatóintézetekkel való együttműködés – azaz az asszociáció megvalósítása.


Az NKFI Alap finanszírozásával a teljes kutatói életpálya átfogó támogatása is megvalósul. A cél az, hogy a köznevelési rendszerben és a szakképzésben tanulóktól kezdve az egyetemi hallgatókon, és a doktoranduszokon, továbbá a posztdoktori tanulmányokat folytató végezetül a szenior kutatókig támogatáshoz jussanak a legtehetségesebb és legkiválóbb magyar egyetemi és kutatóintézeti szakemberek.


Végezetül pedig a Programstratégia nagyban hozzájárul a magyar kutatási és innovációs ökoszisztéma nemzetköziesítéséhez, a magyar kutatóknak és innovátoroknak a nemzetközi tudományos és innovációs hálózatokba történő bekapcsolásához.


 


A Pályázati portfóliót kiegészíti a Kormányzati Önerő Alap, amely szintén az NKFI Alapon keresztül biztosít 8 milliárd forintos forrást a magyar kutatók nemzetközi beágyazottságának növeléséhez.


 


A letölthető stratégia itt érhető el