A 2050-es karbonsemlegességet célzó energiaátmenetben főszerepet játszanak az olyan tiszta források, amelyek üvegházhatásúgáz-kibocsátása alacsony, különösen a nap- és szélenergia. Ezek aránya a villamosenergia-termelési mixben egyre emelkedik az utóbbi években világszerte megvalósult tömeges telepítések hatására. A nap- és szélerőművek a 2022-ben a világon előállított elektromos áramnak összességében mintegy 12%-át biztosították, ami ugyan jelentős eredmény ahhoz képest, hogy 2012-ben ezek aránya még nem érte el a 3%-ot sem, a klímacélok tükrében még messze nem elegendő.


Utóbbiak megvalósításához a fenti arányszámot 2030-ig több mint 40%-ra kellene emelni, 2050-ben pedig már a globális villamosenergia-termelés mintegy kétharmadát a nap- és szélerőműveknek kellene biztosítaniuk.


Tíz év alatt ötödére esett a napenergia ára


A megújulós telepítések felfutása a technológiai költségek lényegében összeomlásával párhuzamosan következett be; csak a 2012–2022-es időszakban a naperőművek teljes élettartamra számított fajlagos termelési költsége (LCOE) 80%-kal zuhant, a szélerőművek esetében 57–80%-os (szárazföldi, illetve tengeri/offshore), míg az akkumulátoros energiatárolás területén szintén 80%-os csökkenés volt megfigyelhető.


A koronavírus-járvány, az orosz-ukrán háború, valamint a zöld átmenet által az árupiacokon támasztott extra kereslet miatt ugyan 2020 után a költségek megugrottak, 2022-t követően folytatódhat az árak esése. 2023 első félévében a nap- és szárazföldi szélerőművek átlagosan 40 dolláros (teljes élettartamra számított) költséggel termelték a villamos energiát, vagyis a szén- és földgázerőművekhez képest hozzávetőleg féláron, a legolcsóbb megoldást kínálva a termelőkapacitás bővítésére.


A témában napvilágot látott legújabb elemzések szerint pedig a nap- és szélenergia iránti, több tényező hajtotta kereslet erősödése, valamint a technológiai fejlődés következtében a napenergia-LCOE az évtized végéig ismét megfeleződhet napjainkhoz képest, míg a szélenergia költsége negyedével mérséklődhet 2030-ig. Ezzel párhuzamosan a 2020-as évek hátralevő részében évente 15–20%-kal emelkedhet a nap- és szélenergia-termelés mennyisége, ami ugyan még mindig elégtelennek tűnik a célokhoz mérve, a jövőre nézve jó hír, hogy a nap- és szélerőmű-kapacitás elmúlt időszakban látott bővülése rendre meghaladta az elemzők várakozásait. Utóbbiak arra kényszerültek, hogy előrejelzéseiket jelentősen felfelé módosítsák, elsősorban a növekedést hajtó tényezők alulbecsülése következtében.


A magyar nemzeti energia- és klímaterv felülvizsgált (nem végleges) új verziója például 2030-ig mindössze nem egészen 6%-os csökkenésre számít az új szélerőművek beruházási költségeiben (a 2020-as szinthez képest, euró/kW), míg a fotovoltaikus naperőmű-technológia esetében körülbelül 19%-os költségesést vár ilyen időtávon.


 


 


 


 


Forrás: Pár év alatt újra megfeleződhet a napenergia ára - Greendex