A modern európai városok szinte mindegyike küzd a túlzott autóhasználat negatív következményeivel, az állandó dugók, az egészségügyi határértéket meghaladó légszennyezés, a zajszennyezés következtében sok helyen romlik a városlakók életminősége. Az Algyőn megrendezett e-Mobilitás nap és elektromos autó találkozó célja volt, hogy az elektromos járművek jelenlegi és
leendő használói jobban megismerjék e járművek előnyeit. A rendezők az e-járművek térnyerésének fontosságára szerettek volna rávilágítani, ezzel is küzdve az autóhasználat negatív következményeivel.


Az e-Mobilitás napon a szervezők sokszínű programokról gondoskodtak kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Az érdeklődők tesztvezetésen vehettek részt az algyői Levendula Hotel parkjában, ahol a Teslák mellett a kilátogatók megismerkedhettek a Porsche Szeged elektromosautó-kínálatának egy részével, többek között Volkswageneket és Audikat próbálhattak ki, és megtekinthető volt a BMW i3-as modellje, valamint egy villámgyors KIA EV6 is.


A legszebb elektromos autó talán az Audi RS e-tron GT volt a felhozatalból; ez a gyári adatok szerint mindössze 3,3 másodperc alatt gyorsul álló helyzetből százas tempóra. A Szegedi Tudományegyetem alumnusa, Magyarosi Csaba videóblogger is kilátogatott az eseményre, és ezt az ultragyorsulást személyesen is tesztelte.


A tesztvezetés mellett a biciklik szerelmesei Pedelec elektromos rásegítésű kerékpárokat próbálhattak ki, míg a gyermekeknek kézműves foglalkozást tartottak fenntartható anyagokból, valamintelektromos kisautókkal játszhattak.


Az izgalmas programok mellett délután 1 órától kerekasztal-beszélgetés kezdődött a „a hotel hangárjában”, ahol szép számban voltak kíváncsiak a témát ismerő szakértők diszkussziójára. A kerekasztalon Balogh Szabolcs, az MVM Mobiliti Kft. ügyvezetője, Magyarósi Csaba vlogger, a SZTE alumnusa, Jakab Dávid mesterséges intelligencia szakértő, Hényel Ágoston, a Hellovelo Zrt. vezérigazgatója és Dr. Nagy Gyula, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszék adjunktusa osztották meg egymással tapasztalataikat és felvetéseiket.


A beszélgetés témája érintette a jövő közlekedési eszközeit, az elektromos töltés EU-s szabályozását és a jelenlegi megvalósítást is boncolgatták a szakértők. A beszélgetésben a mesterséges intelligencia és a mikromobilitás kérdésköre is nagyobb figyelmet kapott.


A mikromobilitási kutatásaik egyik eredménye, hogy a vizsgálatban résztvevő személyek 30%-a tart az elektromos eszközök használatától, mert fél attól, hogy nem tudja kontrollálni őket baleset
esetén. A 2017-ben megszületett a Fenntartható Városi Mobilitási Terv (SUMP), frissítéséhez is hozzájárulhat, amit az e-rollerekről és a mikromobilitásról feltártunk. Szeged pozitív példaként jár elől az országban ebben a témában– mondta Dr. Nagy Gyula a Szegedi Tudományegyetem Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszék adjunktusa.


Dr. Nagy Gyula örömét fejezte ki, hogy 2017 óta egyre több olyan esemény van, mint a hétvégi e-mobilitási nap Algyőn, ami közelebb hozza az emberekhez a fenntartható közlekedést és azelektromos járműveket.
Az Archenerg Klaszter képviseletében Jakab Dávid mesterséges intelligencia szakértő a kerekasztal beszélgetésen kifejtette.– A jövő mesterséges intelligenciája megosztó, de akár olyan problémák megoldásában is segítségünkre lehet, mint hogy megjósolja a gyorstöltő állomások telepítésének legjobb helyeit, valamint az üzemeltetési költségeket és a legjobb megtérülést – mondta Jakab Dávid.Az elektromos autók mellett kitért az önvezető autókra is, ami érdekes diszkussziót eredményezett a kerekasztal résztvevői között.
A programot az MVM Energetika Zrt., az Algyői Generációk Egyesülete, az Archenerg Klaszter, a Hellovelo Zrt., a Hód Plast Kft., a Levendula Hotel Algyő, a Porsche Szeged és a TESLA Magyarország támogatta.


 


Kovács-Jerney Ádám