Az Archenerg Klaszter célja, hogy összehozza a legkiválóbb szakembereket, vállalkozókat és befektetőket, hogy közösen keressék a zöld megoldásokat a jövő kihívásaira. Az Archenerg Klaszter misszióként tekintett az V. GreenTech Zalaegerszeg Zöld Energia és Fenntarthatóság Szakkiállításra és Konferenciára, amelyet 2024. május 23-24-én tartottak a ZalaZONE Zalaegerszegi Járműipari Tesztpályán. A missziót a közös gondolkodásban és a fenntarthatósági partnerség összehozásában látja klaszter, melyben a zöld energia, a fenntartható fejlődés elérésében kulcs szerepet visel a siker elérésében.


 


A rendezvény kiemelkedő platformot biztosított a zöld energia, a fenntarthatóság és a körforgásos gazdaság témakörében zajló kutatások és fejlesztések bemutatására, valamint az ezen a területen aktívan tevékenykedő szereplők közötti párbeszéd megteremtésére.


A ZTV Híradó beharangozója itt.


A rendezvényen a fő előadást Lantos Csaba energiaügyi miniszter tartotta, aki kiemelte az elmúlt időszak sikereit a zöld energia hasznosítás területén. Elmondta, hogy Magyarország energiaszuverenitásra törekszik, és olyan lépéseket tettek ennek érdekében, ami csökkentette az ország energiafüggőségét. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter videóüzenetben köszöntötte a konferencia résztvevőit.


– A konferencia számos érdekes témát tartogatott mint, a zöld energia, a körforgásos gazdaság, a fenntarthatóság, az elektromobilitás vagy a hulladékgazdálkodás. Ezekkel az égető kérdésekkel foglalkoznunk kell és az Archenerg Klaszter meggyőződése, hogy az ehhez hasonló rendezvények segíthetnek az intézmények közötti együttműködések elősegítésében, ami elengedhetetlen a jelenlegi helyzetben, amikor közös gondolkodásra van szükség – mondta el Prof. Dr. Bíró István, SZTE Mérnöki Karának dékánja, az Archenerg Klaszter elnöke, aki személyesen is részt vett a konferencián.


A konferencia első napja arra kereste a választ, van-e fenntartható fejlődés, és milyen jövő vár ránk. A folytatásában pedig a zöld energia előállításáról és tárolásáról hallhattak az érdeklődők. A Zöld Energia és Fenntarthatóság Szakkiállítás másnapján igazán inspiráló előadást hallhattunk Dr. Petri Bernadett, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közvetlen uniós források felhasználásának koordinációjáért felelős miniszteri biztostól. A folytatásban pedig a szakemberek a mesterséges intelligencia életünkre gyakorolt hatásait vizsgálták, majd a körforgásos gazdaság témájában a másodlagos nyersanyagokról és hulladékgazdálkodásról esett szó.


A GreenTech látogatóit egyetemek, cégek és intézmények képviselői várták standjaikkal. Számos elektromos autót is felvonultattak, ezeket ki is lehetett próbálni.


 


Fontosabb információk:


Partnerek.


Előadások.


Aftermovie.

Greentech Zalaegerszeg 2024
Képek száma: 35 db